Vad innebär snabblån med Dun & Bradstreet?

Att ta snabblån med Dun & Bradstreet innebär att långivaren du ansöker hos använder Dun & Bradstreet som kreditupplysningsföretag i stället för UC, som fortfarande är det vanligaste alternativet (framför allt bland de större långivarna).

Ett vanligt missförstånd är att snabblån utan UC inte kräver någon kreditupplysning alls, men så är det alltså inte. Långivare måste alltid göra en kreditupplysning på potentiella kunder för att säkerställa att kreditvärdigheten och återbetalningsförmågan uppfyller kraven. Däremot är det upp till varje långivare att välja vilket företag som ska förse dem med informationen.

Varför vill man ta snabblån med Dun & Bradstreet i stället för med UC?

Orsaken till varför många helst väljer långivare som använder till exempel Dun & Bradstreet i stället för UC är att varje kreditupplysning hos UC sänker kreditbetyget (UC-score) i UC:s register. Och eftersom de flesta större banker och långivare som sagt använder just UC kan detta påverka möjligheterna att få större lån i framtiden.

Vad är Dun & Bradstreet?

Dun & Bradstreet är ett nästan 200 år gammalt företag med drygt 6 000 medarbetare världen över som hjälper både kunder och samarbetspartners att växa med hjälp av samlad data och analys. Några av de produkter och tjänster som Dun & Bradstreet erbjuder är analys och rådgivning, datadriven marknadsföring och försäljning och risk och kredit. I början av 2023 blev Bisnode en del av Dun & Bradstreet – en sammanslagning som de själva menar ska öka tillgången till data som driver tillväxt och på så vis förbättra kundernas möjligheter att växa internationellt.

När det gäller just kreditupplysningssegmentet kan Dun & Bradstreet erbjuda både personupplysningar (på privatpersoner i hela Norden) och kreditupplysningar på företag (i Norden och resten av världen)

Vad innehåller Dun & Bradstreets personupplysningar?

  • Folkbokföringsinformation: Till exempel din adress (och eventuell särskild postadress), civilstatus, bodelning och äktenskapsförord.
  • Inkomstuppgifter: Information om din taxerade inkomst under de senaste tre åren, även över- och underskott av kapital.
  • Betalningsförmåga: Antal betalningsanmärkningar, ansökningar och eventuella skulder hos Kronofogden (både aktuella och tidigare).
  • Företagsengagemang: Om du till exempel är delägare i ett bolag visas uppgifter om det här.
  • Fastighetsinnehav: Information om dina eventuella fastighetsinnehav (aktuellt eller taxerat).
  • Aktiviteter och ändringar: Till exempel betalningsanmärkningar, ändring av namn, adress eller civilstatus i kronologisk ordning.
  • Konsumentscore: Information om din kreditvärdighet och hur stor sannolikheten är att du inte kommer kunna betala dina skulder.

Informationen i Dun & Bradstreets personupplysningar (svenska, norska, danska och finska) är alltid dagsaktuell, och punkterna ovan är alltså bara exempel på vilka uppgifter upplysningarna kan innehålla.

Vilken information innehåller Dun & Bradstreets företagsupplysningar?

Dun & Bradstreet erbjuder olika typer av företagsupplysningar beroende på hur omfattande informationen behöver vara. Det finns möjlighet att välja upplysningar som bara visar om ett företag har betalningsanmärkningar eller skulder hos Kronofogden, men även mer detaljerade upplysningar som ger en djupare insikt i företagets ekonomiska situation. Punkterna nedan är några exempel på det senare.

Exempel på uppgifter i Dun & Bradstreets företagsupplysningar

  • Kreditrating (Dun & Bradstreets så kallade AAA-rating*)
  • Betalningsbeteende
  • Företagets ledning (och om företrädarna har betalningsanmärkningar eller konkursengagemang)
  • Övrigt företagsengagemang bland ägare och styrelsemedlemmar
  • Ägarnas och styrelsemedlemmarnas finansiella ställning och engagemang i olika bolag
  • Koncernens struktur
  • Betalningsförmåga (till exempel betalningsanmärkningar, eventuellt skuldsaldo och ansökningar
  • Bokslut och nyckeltal (upp till fem år)
  • Fastighetsinnehav

*Kreditratingen AAA anger risken för att ett företag ska hamna på obestånd eller försättas i konkurs. Ratingen sätts utifrån en kombination av data som tagits fram och säkerställts via Dun & Bradstreets analyser.

Var hämtar Dun & Bradstreet informationen ifrån?

Dun & Bradstreet hämtar informationen till sina kreditupplysningar från en rad olika källor (det varierar något mellan person-och företagsupplysningar). På hemsidan listar de nio officiella: Bolagsverket, Kronofogden, Länsstyrelsen, SCB, tingsrätter, Skatteverket, Statens personadressregister (SPAR), Lantmäteriet samt Post- och Inrikes Tidningar.

Vilket snabblån med Dun & Bradstreet har lägst ränta?

Saldo Bank har lägst ränta på snabblån med kreditupplysning från Dun & Bradstreet just nu (kontrollerat 2024-05-03). Räntan börjar på 19.50 % men sätts individuellt efter låntagarens ekonomiska förutsättningar.

Läs mer & ansök hos Saldo Bank

Snabblån med Dun & Bradstreet och direkt utbetalning

LångivareMaxbeloppRänta
Lumify70 000 kr43,50%
Vivus50 000 kr44,00%
Fairlo70 000 kr20,00–29,00%
GF Money30 000 kr44,00%
Merax30 000 kr43,98%
Flexkontot30 000 kr43,98%
ViaConto30 000 kr43,50%
Northmill50 000 kr7,90–25,90%
Binly50 000 kr43,50%
Brixo50 000 kr28,95%
Kontantfinans30 000 kr43,98%
Ferratum50 000 kr44,00%
Credifi50 000 kr43,50%
Saldo Bank20 000 kr19,50–39,50%

Snabblån med Dun & Bradstreet och utbetalning på helgen

LångivareMaxbeloppRänta
Lumify70 000 kr43,50%
Fairlo70 000 kr20,00–29,00%
ViaConto30 000 kr43,50%
Northmill50 000 kr7,90–25,90%
Binly50 000 kr43,50%
Ferratum50 000 kr44,00%
Credifi50 000 kr43,50%
Saldo Bank20 000 kr19,50–39,50%

Källor

Vanliga frågor om snabblån med Dun & Bradstreet

Är det enklare att få snabblån med Dun & Bradstreet än med UC?

Ja, det kan vara enklare att få sin ansökan beviljad hos långivare som använder Dun & Bradstreet i stället för UC. Det beror dock snarare på att lån utan UC, ofta mindre lån som snabblån, har lägre krav överlag. Har du flera UC-förfrågningar (som drar ner ditt UC-Score) kan det också vara enklare att få lån om långivare använder ett annat företag än UC, eftersom förfrågningarna då inte syns i kreditupplysningen.

Får man snabblån med Dun & Bradstreet trots skulder hos Kronofogden?

Nej, med skulder hos Kronofogden kan du inte få snabblån (eller något vanligt lån över huvud taget). Men vilket kreditupplysningsföretag som långivaren använder har inte med saken att göra, utan det handlar helt enkelt om att din återbetalningsförmåga och ekonomi i stort inte är i tillräckligt bra skick.

Krävs BankID för att ansöka om snabblån med Dun & Bradstreet?

Ja, i många fall är BankID (eller annan e-legitimation) ett krav för att kunna ansöka om snabblån, oavsett vilket kreditupplysningsföretag långivaren använder. Men hos vissa långivare (som använder Dun & Bradstreet) kan det finnas möjlighet att få legitimera sig på andra sätt, så kolla vad som gäller hos långivaren du är intresserad av. Du kan också läsa mer på vår sida Snabblån utan BankID.

Kan man få snabblån med Dun & Bradstreet utan inkomst?

Nej, helt utan inkomst blir det svårt att få låna, oavsett om långivaren använder Dun & Bradstreet eller ej. Men däremot behöver du inte alltid ha fast inkomst för att få låna. Inkomsten behöver inte heller alltid vara i form av lön, utan vissa långivare accepterar även pension eller a-kassa.